poniedziałek, 25 listopada 2024 18:51
Reklama

Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Ogórki małosolne. Jeszcze nie ukiszone, a już się na nie rzucają smakosze. Przepis na nie jest niby prosty, ale trudno to spamiętać.
Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Autor: iStock

Ceny ogórków gruntowych już zaczynają spadać. Na giełdzie rolniczej w Broniszach za kilogram trzeba zapłacić 6 złotych. Z każdym dniem będzie jednak taniej, bo i warzyw będzie przybywało. A to znak, że już trzeba myśleć o kiszeniu. Z tym jeszcze można się wstrzymać, bo teraz w kuchni będzie rządził letni przebój – ogórki małosolne.

To zdaje się polska specjalność. Jeszcze nie są ukiszone, a już trudno się oprzeć ich smakowi.

Trzeba też przyznać, że przepis na nie jest banalnie prosty, ale wiele osób ma problem z zapamiętaniem proporcji składników. Są też różne sposoby podchodzenia do tematu i przepis jest modyfikowany.

Najprostszy przepis to łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Trzeba także dodać korzeń chrzanu i całość odstawić na kilka dni.

Tę metodę można modyfikować i dodać na przykład czosnek. Są też przepisy wskazujące, że warto zamiast korzenia dodać liść chrzanu.

Bardziej słone? Są osoby, które – mimo nazwy tak przygotowanych ogórków – wolą je bardziej słone. Smak zależy od proporcji soli i wody. Jeżeli chce się otrzymać ogórki o wyraźniejszym smaku, trzeba – zamiast jednej łyżki soli – dodać 1,5 lub dwie.

Kolejne urozmaicenie. Można zaryzykować stwierdzenie, że w każdym polskim domu rządzi inny przepis. Tu można wymienić następne urozmaicenia, bo są osoby, które koniecznie muszą – oprócz chrzanu i czosnku – dodać koper. To bardzo dobre rozwiązanie, bo zapach tej rośliny idealnie współgra z solanką.

Inni dodają jeszcze liście laurowe. Zazwyczaj 2-3 na 2 litry wody.

Jak przechowywać? Ogórki małosolne można przygotować w wyparzonych słoikach lub w wyszorowanym glinianym garnku. Co do słoików, to powinno być ich przynajmniej kilka, bo ogórki szybko znikają. Naczynia muszą być przykryte i odstawione w zacienione miejsce.

Najważniejsze. Trzeba pamiętać, że solankę przygotowuje się z przegotowanej wody, a ogórki zalewa się gorącą solanką.  

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Komentarze
Autor komentarza: AdamTreść komentarza: Brzmi ciekawie, chętnie przeczytamData dodania komentarza: 17.11.2024, 12:55Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: szubazdolkaTreść komentarza: Elegancka recenzja. Podobnie jak książka, którą już miałem okazję przedpremierowo poznać. Ciekawa przygoda :)Data dodania komentarza: 17.11.2024, 12:54Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: Raf DomTreść komentarza: Świetna recenzja! Warto sięgnąć po tę ksiażkę.Data dodania komentarza: 17.11.2024, 10:29Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: koraTreść komentarza: i fajnie i super!Data dodania komentarza: 17.11.2024, 10:16Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: LESTreść komentarza: 650 mb. -7 miesiecy ???!!!! Toż to żart. WÓJCIE ! Kto wybierał wykonawcę ?Data dodania komentarza: 14.11.2024, 16:07Źródło komentarza: Rozbudowa drogi powiatowej Kielno – KowalewoAutor komentarza: Leszek SzczypiorTreść komentarza: Leszek Szczypior W imieniu własnym jak i organizatora dziękuję wszystkim za udział w Pchlim Targu w Wejherowie, a szczególnie tym, którzy pozostawili po sobie 👏👏🙂🙂porządek. Jesteście WIELCY .Data dodania komentarza: 12.08.2024, 21:25Źródło komentarza: Od książek po odzież: na pchlim targu kupisz, co chcesz
Reklama