poniedziałek, 25 listopada 2024 15:44
Reklama dotacje rpo

Sprzedaż grzybów po nowemu. Żeby się ich mniej marnowało

Zaczyna się sezon na grzyby. W sklepach można już kupić m.in. świeże kurki. Niebawem dołączą do nich inne. Resort zdrowia chce zmienić zasady ich sprzedaży.

Chodzi m.in. o przechowywania grzybów, żeby ograniczyć ich marnowanie. Nowe regulacje dotyczą przede wszystkim sklepów. Co się zmieni?

Po pierwsze: czas przechowywania

Po zmianie przepisów dopuszczone do sprzedaży świeże grzyby będą mogły być przechowywane dłużej niż 48 godzin – przewiduje  projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia. 

Teraz maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 st. Celsjusza. Ten przepis ma być zniesiony.

Po drugie: odpowiada sprzedający

Klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, który będzie wystawiał  atest na świeże grzyby, stwierdzi, że w dniu wystawienia atestu grzyby odpowiadały normom bezpieczeństwa przewidzianym dla żywności. I na tym skończy się jego rola.

Po zmianie przepisów odpowiedzialność za warunki przechowywania grzybów, ich transport i sprzedaż, spadnie na firmę, która będzie dostarczała je na rynek i dalej do klientów. 

„Na potrzebę zmiany (…) wskazują przedstawiciele branży grzybiarskiej” – wyjaśnia Ministerstwo Zdrowia.

Marnujemy za dużo żywności

Te zmiany oznaczają, że sprzedaż świeżych grzybów będzie się odbywała na takich samych zasadach jak świeżych owoców i warzyw. A w tym przypadku ocena przydatności towaru do sprzedaży leży po stronie wprowadzającego go do obrotu. 

W ocenie Ministerstwa Zdrowia „wyeliminuje [to] konieczność wycofywania grzybów z obrotu po upływie terminu ważności atestu”. I – podkreślmy – „przyczyni się do ograniczenia marnowania żywności”. 

A w Polsce – przypomnijmy – co roku marnuje się jej blisko 5 mln ton. 

Odpowiedź na nowe realia rynkowe

W ocenie grzybiarzy stare zasady sprzedaży grzybów są  niedostosowane do obecnych warunków rynkowych. A te są teraz zupełnie  inne, bo... 

Zmieniły się – wskazuje ministerstwo – „obrót grzybami świeżymi, rosnącymi w warunkach naturalnych”, a także ich przygotowania do sprzedaży. 

Chodzi o sposób „ich pakowania, przechowywania i transportu, który odbywa się w warunkach chłodniczych dla zachowania jak najlepszej jakości i trwałości produktów” – podkreśla resort w swoim uzasadnieniu.




 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Komentarze
Autor komentarza: AdamTreść komentarza: Brzmi ciekawie, chętnie przeczytamData dodania komentarza: 17.11.2024, 12:55Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: szubazdolkaTreść komentarza: Elegancka recenzja. Podobnie jak książka, którą już miałem okazję przedpremierowo poznać. Ciekawa przygoda :)Data dodania komentarza: 17.11.2024, 12:54Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: Raf DomTreść komentarza: Świetna recenzja! Warto sięgnąć po tę ksiażkę.Data dodania komentarza: 17.11.2024, 10:29Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: koraTreść komentarza: i fajnie i super!Data dodania komentarza: 17.11.2024, 10:16Źródło komentarza: Cymelium: baśnie z innej perspektywy – recenzja trzeciego tomu seriiAutor komentarza: LESTreść komentarza: 650 mb. -7 miesiecy ???!!!! Toż to żart. WÓJCIE ! Kto wybierał wykonawcę ?Data dodania komentarza: 14.11.2024, 16:07Źródło komentarza: Rozbudowa drogi powiatowej Kielno – KowalewoAutor komentarza: Leszek SzczypiorTreść komentarza: Leszek Szczypior W imieniu własnym jak i organizatora dziękuję wszystkim za udział w Pchlim Targu w Wejherowie, a szczególnie tym, którzy pozostawili po sobie 👏👏🙂🙂porządek. Jesteście WIELCY .Data dodania komentarza: 12.08.2024, 21:25Źródło komentarza: Od książek po odzież: na pchlim targu kupisz, co chcesz
Reklama