Głównym celem projektu było podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia. W związku ze specyfiką pracy w szkole szpitalnej zadania zostały zmodyfikowane i dostosowane do możliwości przeprowadzenia zajęć na Oddziałach: Pediatrii, Chirurgii dziecięcej oraz Otolaryngologii.
W ramach realizacji poszczególnych tematów dzieci pod kierunkiem Iwony Rolbieckiej – opiekunki projektu z ramienia szkoły przyszpitalnej – wykonywały różnorodne zadania, m.in.: tworzyły postać Wodolubka, co „o zdrowie swoje dba i wodę pije co dnia”, układały jadłospisy, redagowały przepisy na sałatki warzywne i owocowe, rozwiązywały zagadki, projektowały plakaty zachęcające do zrezygnowania ze słodkich napojów i słodyczy na rzecz wody i zdrowych przekąsek. Efekty prac zostały wyeksponowane w pomieszczeniu socjalnym dla rodziców. Przeprowadzono również pogadanki na temat zdrowego odżywiania, podczas których rodzice wraz z dziećmi ustalali czym można zastąpić słone i słodkie przekąski.
Napisz komentarz
Komentarze